Testing bar

Κενό

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Sales Time: 7+1 tips για έξυπνο shopping

Ω, ναι, φίλη μου...
Οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει και εσύ...περνάς ζαχαρώνοντας τις βιτρίνες σκεπτόμενη..."to buy, or not to buy";
Πριν ξεπαραδιαστείς...ή έστω δώσεις τα τελευταία σου ευρώ σε κάτι που τελικά, μάλλον, δε χρειαζόσουν...φτιάξε ένα πλάνο...και ακολούθησε μερικά tips, που τουλάχιστον σε μένα λειτουργούν κάθε, μα κάθε φορά!

Εντάξει, εντάξει...εκτός απο εκείνες τις φορές που ερωτεύομαι σφόδρα και ξεχνάω τη "to do not" λίστα μου. Δηλώνω ένοχη -και κάργα shopaholic. 
Basic Tips



-Ξεκαθάρισμα Ντουλάπας-





Είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε στη ντουλάπα μας κομμάτια που είτε είναι ξεχασμένα, είτε τα φοράμε ελάχιστα, είτε κάποια δε μας βόλεψαν και παρολο που μας άρεσαν τόσο, δεν ήταν τελικά, τόσο πρακτικά. Με αφορμή ένα συμμάζεμα ρουτίνας (που κάθε τόσο πρέπει να κάνεις), τσέκαρε το περιεχόμενο της και δες...τι έχεις, τι δεν έχεις, τι θέλεις, τι δεν φορας γιατι δε σου ταίριαξε, τι δε σε βόλεψε. Κάνε το ξεκαθάρισμα σου πριν καταλήξεις με ενθουσιώδη τρεχαλιτό προς τα ταμεία του Zara, κρατώντας items που πάλι, (πφφ!) θα πιάσουν αράχνες στη ντουλάπα σου!


-Φτιάξε μια Wish List-


Η αλήθεια είναι, πως καταλαβαίνω πως δε μπορούμε να είμαστε όλες της οργάνωσης, της λίστας και των σχετικών "to do" καταστάσεων (οι υπόλοιπες "τρελές" φαντάζομαι με συμπονείτε!). Σε κάποιες καταστάσεις η οργάνωση μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητη... αλλά στο shopping, μια wish list πάντα με βοηθάει! Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις τι έχεις πραγματικά ανάγκη και τι είναι αυτό που "απλά" (ω, ξέρω...δεν είναι απλά!) το θέλεις. Τι σου λείπει και το χρειάζεσαι και τι είναι αυτό που αποτελεί fashion επιθυμία! Αν το budget σου είναι χαμηλό, προτίμησε μια αγορά ανάγκης και όχι επιθυμίας, γιατί αυτή θα είναι που θα σου βγάλει τη season και θα βγάλει και σένα γενικώς ασπροπρόσωπη!

-Θέσε ένα Budget όριο-



Στη περίπτωση που συνηθίζεις να ξεφεύγεις στις αγορές σου (γενικώς και ειδικώς κατα τη διάρκεια των sales) προσπάθησε να θέσεις ένα όριο στα χρήματα που είσαι διατεθειμμένη να ξοδεψεις. Εγώ αυτό το κάνω ήδη απο τη wish list (ναι, μιλάμε για πολλή οργάνωση!). Δίπλα απο κάθε item αναγράφω ένα πιθανό ποσό δίνοντας προτεραιότητα σε όποιο θέλω. 

Πχ.
Jeans 35-50€
ενώ...
Coat 70-90€

Τα υπολογίζω λοιπον, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε στο τέλος να βγάζουν ένα σύνολο που να αποτελεί τελικά και το ανώτατο όριο των χρημάτων που μπορώ να ξοδέψω. Συνήθως το καταφέρνω και αν ξεφύγω...είναι μόνο λιγουλάκι! Τι είπες; Δεν είναι λιγουλάκι; Χμ...

-Έρευνα Αγοράς-


Ένα πολύ βασικό κομμάτι της διαδικασίας, φίλη μου! Προγραμμάτισε μια μέρα και κανόνισε να κατέβεις στην αγορά για window shopping χωρίς να έχεις λεφτά πάνω σου (αλλιώς δε θα είναι μόνο window...καταλαβαίνεις!). Κάνε μια καλή έρευνα αφού επισκεφτείς τα αγαπημένα σου καταστήματα και ξεχώρισε τους επόμενους shopping στόχους σου. Η καλύτερη επιλογή είναι να κάνεις και κάποια κράτηση εφόσον μπορείς! Ειδικά αν είσαι μεταξύ των sizes Μ-L, 37/38... μην περιμένεις στιγμή -μήπως κατέβουν πιο χαμηλά οι τιμές! Αυτά είναι που πρώτα-πρώτα γίνονται ανάρπαστα!!!
Extraδάκι: Με αφορμή την έρευνα, μπες στη διαδικασία να δοκιμάσεις και νέα trends ή ρούχα, συνδυασμούς και στυλ που δε τολμάς. Το ρίσκο μέσα στο δοκιμαστήριο είναι πιο εύκολο. Και που ξέρεις...μπορεί να λατρέψεις πάνω σου τελικά αυτό το boho (πχ) που μέχρι τώρα φαινόταν να σου είναι εντελώς ξένο. Για σκέψου το...


-Όχι στο περαστικό, Ναι (!) στο διαχρονικό-




Είναι γεγονός πως πάνω στην καταναλωτική μας έκσταση μπορεί να θέλουμε να παρασυρθούμε απο την ορμή του "πάρε ότι βρεις μπροστά σου". Μέσα σ αυτό το "ότι βρεις" εμπεριέχεται και κάθε περαστική fashion τάση που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι! Δε λέω ότι δε μπορείς να επενδύσεις ένα ποσό για κάτι τέτοιο, μα το σύνολο των αγορών σου και ειδικά αν δεν έχεις δυνατότητα να πάρεις παραπάνω απο 1,2 items, να προσπαθήσεις να είναι κομμάτια διαχρονικά που θα μπορέσεις να φορέσεις και τον επόμενο χρόνο. Μέσα σ' αυτά συγκαταλέγονται οι γόβες, τα coats σε ίσια και γενικώς κλασική γραμμή, τα blazers, οι τσάντες, οι μπότες ή τα μποτάκια, τα flats, τα πουκάμισα (λευκά), τα βραδινά φορέματα (black little dress), τα basic & minimal κομμάτια, τα jeans, οι γήινες αποχρώσεις γενικά και το κλασικότατο ασπρό/μαύρο φυσικά!

-Επένδυσε σε "παντός καιρού" items-



Αυτό που μπορεί να κάνει τελικά το shopping επιτυχημένο...είναι πέρα απο την αισθητική της διαδικασίας...η πρακτικότητα. Οπότε, κάποια στιγμή κάθισα και το σκέφτηκα... Ποια είναι εκείνα τα βασικά και πρακτικά items που μπορούν να φορεθούν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου; Εκεί να επενδύσεις:
  1. Cardigans
  2. T-Shirts & Blouses (basic)
  3. Jeans
  4. Vests -οποιουδήποτε υφάσματος
  5. Ankle boots
  6. Φουλάρια
Δεν είναι μόνο ότι τα συγκεκριμένα, μπορούν να φορεθούν σχεδόν όλες τις εποχές...
Μπορούν να γίνουν το key item της εμφάνισης μας, μετατρέποντας έτσι ένα απλό outfit σε λίγο πιο fashion (βλέπε εικόνα πιο πάνω). Επένδυσε σε κομμάτια που είτε μόνα τους, είτε συνδυασμένα με κάτι άλλο θα φορεθούν χειμώνα/καλοκαίρι...και εσυ με τη σειρά σου θα τα ευχαριστηθείς όσο τίποτα!


-Μην αγοράζεις κάτι που έχεις ήδη-



Πόσα πανομοιότυπα μαύρα παντελόνια έχω στη ντουλάπα μου;;;

Νομίζω πως είναι ένα πολύ συχνό λάθος, που όλες πάνω κάτω κάνουμε. Εγώ έχω την κακιά συνήθεια, να τυχαίνει να έχω βολευτεί με έναν τύπο μπλούζας (πχ) και κάθε φορά που ψωνίζω να παίρνω ακριβώς το ίδιο top (τελικά!) σε διαφορετικά...ή, συχνά, και στο ίδιο χρώμα! Με αποτέλεσμα; Να μην φαίνεται το refresh σ' αυτή την άμοιρη ντουλάπα που κοντεύει να σκάσει απο το ρούχο...απο τα οποία τα μισά μπορεί να είναι και παρόμοια μεταξύ τους!

Αν θέλεις όντως να ανανεωθείς, πάρε κάτι διαφορετικό. Μην ξαναπάρεις ένα μαύρο skinny παντελόνι σαν αυτό που είχες πάρει για τα γενέθλια σου πριν τρεις μήνες! Μη ξανα αγοράσεις ένα ακόμα μπεζ παλτό σχεδόν ίδιο με αυτό που έχεις απο τον περασμένο χρόνο -με εξαίρεση την περίπτωση που θέλεις να το αντικαταστήσεις! Mη σκεφτείς ότι είναι επένδυση ένα ακόμα λευκό minimal tee...ειδικά όταν στη γκαρνταρόμπα σου υπάρχει ήδη καμιά δεκαριά! Τουλαχιστον παίξε με διαφορετικά χρώματα. Θα είναι βήμα!



-Πες ΟΧΙ στο ένα νούμερο μικρότερο-


Ψάχνεις μπλούζα μέσα στο χάος. Βρίσκεις μπλούζα για τη καλή σου τύχη! Πιάνεις ένα XS και αφού αναθεματίζεις τη τύχη σου, το στομάχι (που όλα τα αλέθει) και τα καταραμένα γονίδια, ψάχνεις με αγωνία για ένα Medium...
Περνάς τις μπλουζες μια μία...και τίποτα! Μόνο ένα Small.
Και τότε σκέφτεσαι...

Μισή τιμή (!), έλα μωρέ...καιρός να κατέβω πάλι στα 54 κιλά! 

Όχι φίλη μου. Δε θα την πάρεις και δε θα χάσεις (πιθανότατα) και τα extra αυτά κιλάκια. Ε, μεταξύ μας, αν ήθελες να τα χάσεις θα το έκανες ένα χρόνο τώρα...
Ξέρω, ξέρω... πόσες θυσίες να κάνεις! Εγώ, σε κατανοώ!

Το να βρίσκεις το σωστό ρούχο, στο σωστό νούμερο είναι ένας αγώνας δρόμου κατα τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου! Αυτό δε σημαίνει όμως ότι στη πρώτη απογοήτευση (όπως η παραπάνω) θα κάνουμε τέτοιες αγορές απελπισίας!
Ερευνησε & εξερεύνησε την αγορά, έχε υπομονή...και θα βρεις αυτό που θες! Αποδεδειγμένα!

Extraδάκι

Η καλή αγορά, θέλει καλή οργάνωση (και σίγουρα έστω μερικά ευρώ να μας περισσεύουν στο πορτοφόλι)! Χρειάζεται λίγο πρόγραμμα και γνώση των πραγματικών μας αναγκών. Ακόμα και αν δεν έχετε ανάγκη απο κάποιο item αλλά θέλετε να ανανεωθείτε, επενδύστε σε αξεσουάρ που ανεβάζουν το style μας πολλούς πόντους.

Φουλάρια, καπέλα, jewels, τσάντες, παπούτσια, καλλυντικά είναι μια πολύ καλή και πάντα επίκαιρη επένδυση! Κάντε την βόλτα σας (aka έρευνα), εντοπίστε τους στόχους...και πυροβολήστε

Είναι η περίοδος που αξίζει να κάνεις ένα καλό shopping χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα που θα ξοδέψεις μεγάλο ποσό χρημάτων!

Εγώ σκέφτομαι να επενδύσω σε basic κομμάτια για everyday outfits και μερικά statement items όπως πανωφόρι, φούστα ή over the knee suede μπότες που τις ζαχαρώνω απο πέρυσι!

Εσύ;


2 σχόλια:

  1. τι ωραία που τα γράφεις!!!!!! εγώ και καλά δεν θα έκανα αγορές..αλλά εντελώς τυχαία..και ύπουλα..έχω μαζέψει μαύρα φορέματα και φουστίτσες μαύρες και μπορντό! ε... και κάτι απλά t-shirt ...και ένα ζακετάκι ....(σταματάω εδώ...)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Σοφία...χαχαχαχα! Κ εγώ έτσι είπα..."σταματάω εδώ" κ σφίγγομαι να μη μπω μέσα σε μαγαζιά.
      Κοιτα, πρεπει να αποκτήσουμε πέρα απο οργάνωση και αυτοσυγκράτηση. ΘΥμισε μου να το σημειώσω αυτό στο επόμενο ποστ μου!

      Διαγραφή

Your Thoughts:

Αρχική σελίδα